Persberichten

90 jaar Harmonie St. Willibrord: “Muziek verbindt”

LIEVELDE – Dit jaar is een bijzonder jaar voor Harmonie Sint Willibrord uit Lievelde. Het orkest bestaat 90 jaar en dat is niet alleen een feestje voor de muzikanten zelf. Dit jaar wordt een muzikale rollercoaster met leuke activiteiten voor iedereen met als klapper een bijzonder concert met de band Bökkers in het najaar. “We vieren onze historie en willen daarbij juist laten zien dat we zeker niet duf, maar juist springlevend zijn. We zijn een vereniging waar jong en oud samen plezier hebben in het maken van muziek en samen de schouders eronder zetten voor onze vereniging. Muziek verbindt”, zegt Antoinette Bleumink – Arink, voorzitter van het bestuur van Harmonie Sint Willibrord.

Samen de schouders eronder
Harmonie Sint Willibrord kent een rijke historie vol met mooie anekdotes. Antoinette: “Zo hadden we net als iedere andere vereniging geld nodig en startten we met het ophalen van oud papier. We haalden oude meelzakken op die we in een krappe zolderschuur moesten pakken, om ze vervolgens een week later weer in de container te pakken. We zaten al met al drie keer onder de meelresten. Tot en met de dag van vandaag halen we samen oud papier op. En dat is eigenlijk wel typerend voor onze vereniging: we zetten samen de schouders eronder. Dat blijkt nu ook tijdens de start van ons jubileumjaar. Samen organiseren we dit jaar veel leuke activiteiten en dat lukt ons eigenlijk nu al heel goed.”

Muziek verbindt
De leden van de harmonie maken samen heel wat mee. “Muziek verbindt en dat blijkt heel erg in onze vereniging. De saamhorigheid is groot en daarbij speelt leeftijd totaal geen rol. We hebben samen veel plezier in het muziek maken, maar ook in wat we daaromheen meemaken. Zo liepen we eens zo trots als een pauw in onze nieuwe uniformen tijdens een optocht, ook al was het in de regen. Om er vervolgens achter te komen dat alle witte blouses blauw waren gekleurd. Daar moesten we hard om lachen. En toen het van de zomer snikheet was hebben we overal de parasols (met toestemming) uit de tuinen getrokken. En werd het zo toch een zeer sfeervol en schaduwrijk concert. Maar ook in de vrieskou hadden we lol: tijdens een van de Sinterklaas intochten waren de kleppen van onze instrumenten bevroren en kon er nauwelijks muziek worden gemaakt.”

Plezier staat voorop
Tegelijkertijd wordt er ook ‘serieus’ muziek gemaakt. “We kunnen aardig meekomen in de manier waarop we muziek maken. We wisten van de laagste naar de hoogste divisie van het KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) te komen met één en dezelfde dirigent, Willem Loff, en daar komen we nu al een aantal jaren voor uit. Vandaag de dag staan we onder leiding van zijn zoon, Robin Loff, en gaan we nog steeds voor het hoogst haalbare. Maar het plezier blijft voorop staan. Veel mensen denken dat een muziekvereniging vooral erg saai is en we vooral stoffige, zware muziek of marsen spelen. Integendeel. We spelen zeker ook populaire muziek van nu, Bohemian Rhapsody van Queen bijvoorbeeld. We hebben naast wat minder jeugdige leden veel jongere leden en gelukkig ook steeds meer aanwas van nieuwe muzikanten van alle leeftijden die ofwel weer muziek willen maken of juist een instrument willen leren bespelen. Ik zou zeggen: kom eens een keer kijken! Of misschien wilt u zelf weleens een muziekinstrument leren spelen, dat kan natuurlijk ook. Wij zijn in ieder geval nog niet uitgespeeld.”

Meer nieuws